Saturday, November 14, 2009

Tantsnusk, tantslem och fula tanter

Jag minns när min morfar var ledsen en gång. Han brukade alltid plocka smultron och hallon på somrarna, vilket det är skamlöst gott om i Södermanland. Han hade som vana att på vägen hem bjuda barn på bären ifall han stötte på några. Någon gång på 90-talet höjdes dock beredskapen för pedofiler framförallt efter de bestialiska härvorna i Belgien. Och en vacker sommardag när morfar skulle bjuda några barn på smultron blev de vettskrämda och sprang så fort de kunde därifrån. Min morfar uppfattades som en ful gubbe, som barn sedan 90-talet lärt sig att akta sig för. (På 80-talet när jag växte upp hade vi gott om fula gubbar som ingen gjorde något åt men också var rätt ofarliga när allt kom omkring).

Idag är vi vana vid fula gubbar. Inte bara de malignt fula gubbarna, utan även gubbsnusk som klär av yngre tjejer och kvinnor med ögonen. Låter en hand smeka en oförsiktig stjärt på tunnelbanan. Som glider fram med glänsande panna och intensiva ögon och vill bjuda på drinkar till “lilla fröken”. Visst är det ute att vara äldre man på jakt efter yngre kvinna? Det finns få figurer som fått ta mer stryk på senare år, som är mer ute. “Jag hatar dig ditt äckliga jävla gubbslem” heter det som bekant. Ja, äldre män och yngre kvinnor är inte en darling i popkulturen just nu.

Däremot har begrepp som toyboys, MILFs och cougars blivit hetare och hetare. I nya serien “Cougar town” spelar Courtney Cox en kvinna vars äktenskap gått i kras och nu vill återuppleva de ungdomsår hon aldrig hade på grund av ett barn hon fick tidigt. Hon följer med mer vana cougars ut på klubbar för att hitta yngre killar. Hon finner rätt fort en fuckbuddy/toyboy som är kanske hälften så gammal. Stämningen i serien är uppsluppen och åldersskillnaden framställs som afrodisiaka mer än som något problematiskt (även om Courtney Cox visar upp skamveck, bilringar och rynkor på ett sätt som är mycket ovanligt i hollywood).

Tidigare i år sändes även “The Cougar” som är en populär reality show där tjugo unga män (runt 20 år) tävlar om den framgångsrika fastighetsmäklaren Stacey Anderson som är skild med fyra barn (se även avsnittet om “MILF island” i tv-serien “30 Rock”). Upplägget var detsamma som i The Bachelorette. Och jag börjar undra vilken som är den primära målgruppen för den här typen av serier? Är det äldre kvinnor som vill ha glada ungtuppar med synliga magrutor, slät hy och otvivelaktiga erektioner? Eller är det yngre män som efter idoga nattfantasier om lärarinnor och kompisars mammor efterfrågar mer mer mer?

En fejkad serie ur tv-serien "30 Rock"

Det är kanske rätt så oskyldigt. Och jämställdhetsaspekten får man aldrig glömma (amen!). Men ändå, är det verkligen alldeles särskilt fantastiskt med äldre kvinnor som tar sig yngre älskare?

En nära vän till mig är mycket snygg och stilig på alla sätt. När man är ute med honom kommer det alltid fram tjejer och vill visa sina MTV-moves.  Flertalet gånger har jag även varit med om att äldre kvinnor gått fram och börjat ta för sig lite på honom och viska sexuella inviter med Clint Eastwood-röst. Till hans stora obehag. När han provar kläder råkar butikskvinnorna ofta öppna skynket för att se hur “kläderna” sitter.

Själv arbetade jag länge som telefonförsäljare och hade egentligen bara en enda riktigt stor kundgrupp. Kvinnor mellan 30-50 år som alltid verkade minst lika intresserade av hur jag såg ut, hur lång jag var och om jag tränade som av tvättmedlet Afrodite. Inte mig emot, man säljer bäst genom att etablera sig i vänkretser och deras väninnor visste ofta vem jag var redan innan jag hann ringa dem.

Demi Moore gifter sig med 16 år yngre Ashton Kutcher. Madonna dejtar 22-åring. I tv-serie efter tv-serie tar sig kvinnor yngre älskare. Det är inte något problem i sig men reaktioner har väldigt mycket ett drag av revanchism över sig. Och vi förväntas inte bara notera det utan även aktivt stödja och vurma för det. Och triumfatoriska skribenter skriver att Ulf Lundell kan slänga sig i väggen för nu är det kvinnornas tur minnsann!

Meanwhile på playan i Brasilien, i Gambia och på Jamaica lägger just en blekfet vit västerländsk kvinna sin hand på en alldeles för ung mans lår. Hon kommer köpa honom en gåva för de sexuella tjänster han utför för henne. Hon kommer köpa honom kläder för de komplimanger han lyckas få att låta äkta. Har hon inte förtjänat att få känna sig åtrådd? Hon som alltid jobbat och slitit. Har inte hon förtjänat njutning med en vacker ung man som säger att hon ser ut som Madonna? Kvinnors sexturism till framförallt Sydamerika och Västafrika har samtidigt med cougar/milf-fenomenet blivit mer uppmärksammat även det troligen är hyfsat orelaterat. Kanske allra bäst i filmen “Mot södern” där en 55-årig vit fransyska inleder en relation med en 18-årig haitier (men även i reportage som här och här). Det som är slående med kvinnors sexturism är att de flesta själva inte klarar av att erkänna för sig själva eller andra vad de håller på med. De vet att det inte är helt normalt kanske, men vill inte kalla det för sexköp. De väljer att förtränga maktassymetrin som präglar deras “relationer” med de strandraggande ynglingarna kanske just för att de är kvinnor och ser det hela som ett bejakande av deras sexualitet.

Från "Mot Södern"

Självklart anknyter det bara delvis till ämnet toyboys och cougars. Det finns självklart många fler män som köper sex än kvinnor, och fler män som sexturistar i Sydostasien än kvinnor i Västafrika. Stötestenen är hur vi som samhälle förväntas reagera på äldre kvinnor som kladdar på unga män och rika madamer som köper “negergossar” i kolonialländerna. Kvinnlig sexturism är kanske lite pinsamt på sin höjd. Äldre kvinnor med yngre män är Samantha i Sex and the city och more power to her! Var tog makt-aspekten vägen? Är det verkligen alldeles okej med en relation mellan en 20-åring och en 40-åring? Risken att bli utnyttjad är mycket stor för den yngre som saknar både erfarenhet, ställning eller skinn på näsan. Och det är inte vackrare för att gamlingen är kvinna istället för man. Det är inte särskilt pittoreskt när någon med ett mäktigt kontaktnät känner sig försmådd och den unga älskaren/älskarinnan står där och känner sig rädd och förpliktigad. Stiligheten och Odjuret.

Nu har jag låtit som en ålders-moralist. Age ain’t nothing but a number och allt det där gäller trots allt. För visst finns det ju relationer med åldersskillnad som funkar bra, även korta sexuella sådana. Frågan jag inte funnit svar på är om the cougar är en manlig eller kvinnlig fantasi? Och om det verkligen sker så ofta som man nuförtiden får intrycket av.

Men sluta dalta med tantsnusk! En omoralisk kvinna är omoralisk trots att hon är kvinna. Och det finns inget försonande med tantslemmet som gnider sig över stränderna runtom i världen. Inte heller är det mer okej att utnyttja unga män än vad det är att utnyttja unga kvinnor. Men visst är det nog rätt kul för många att ha sex med äldre kvinnor och äldre män, och sedan i äldre år har man sex med yngre män och yngre kvinnor. Så är cirkeln sluten.

Länkar

Dags för kvinnorna att vara gubbsjuka http://www.expressen.se/1.1665651 

och http://isabellestahl.wordpress.com/2009/08/09/kvinnan-ar-den-nya-mannen/

Cougar Town http://www.expressen.se/noje/1.1352094/courteney-cox-i-tv-komedi

No comments:

Post a Comment